Pedagogisch plan

De verhalentuin laat zich graag inspireren door verschillende pedagogen en de natuur. Ik vind het belangrijk om bewustzijn mee te geven hoe om te gaan met de natuur, dier en mens.  

Zoals ik eerder aangaf zoek ik steun in verschillende pedagogen. Denk aan: Attachment Parenting van William Sears, Antroposofie van Rudolf Steiner en de visie van Maria Montessori. Ik kies elementen uit deze stromingen omdat ik denk dat ze bij kunnen dragen aan de ontwikkeling van een kind. Door ze te laten merken dat ze zichzelf mogen zijn krijgen ze zelfvertrouwen. Waardoor de omgeving om hen heen steeds meer vertrouwd en eigen zal voelen. 

n de Antroposofie wordt er gesproken over de eerste 7-jaarfase waar de ontwikkeling van het fysieke lichaam centraal staat. Het kind leert door veel herhaling en grip te krijgen op zijn lichaam en de omgeving. Ervaringsgericht leren en voortleven is een fijne manier om dit te ondersteunen. Als aansluiting komt dan ook Maria Montessori met haar beroemde uitspraak:  'Leer het mij zelf te doen' . Vandaar dat ik het belangrijk vindt om kindvolgend te zijn in dit proces en steeds af te vragen: 'wat heeft dit kind nodig om zelf de volgende stap te zetten? Wat vraagt dit van mij?'. 

Natuur

Wereldwijd groeien steeds meer kinderen in steden, ver weg van de natuur. Ook hun ouders staan daar steeds verder vandaan. En dat terwijl kinderen zoveel baat hebben bij natuur. Al vanaf geboorte is het van wezenlijk belang om met kinderen naar buiten te gaan en samen de wereld te ontdekken en plezier te hebben’. 

Ian Mastert, IVN Kind en Natuur

De natuur levert een bijdrage als het gaat om de ontwikkeling van het kind. Zo ligt er in de natuur verschillend materiaal voor het grijpen om te onderzoeken en te ontdekken (vrij spel).  Het geeft ons ritme in het jaar wat weer aansluit op de antroposofische visie met zijn prachtige jaarfeesten.

Kinderen ontwikkelen door te spelen in de natuur waar fantasie spel kan ontstaan en samenspel. Maar ook risico's durven nemen en zelfvertrouwen op te bouwen. Door zelf te leren waar je kan staan op een boomstam bijvoorbeeld, of wat is een fijne plek om te gaan zitten op het gras? 

Ook het welzijn voor dieren probeer ik mee te geven. Zoals in de weldadige herfst dat we ook kastanjes laten liggen. Dat we bewust worden dat we in de winter de vogels gaan helpen door vogelhuisjes op te hangen en voedsel neer te leggen. 

In mijn verdere pedagogisch plan is er te lezen over de wet kinderopvang. Er zijn 4 pedagogische doelen opgesteld waar ik als opvang aan moet voldoen. Deze is online te lezen of te downloaden:

 Pedagogisch Plan KDV de Verhalentuin Oktober 2024.pdf

 

Doel 1

Doel 2

Doel 3

Doel 4