Onze Huisregels
Bij de Verhalentuin zijn er een aantal regels gemaakt. Op die manier zijn een aantal zaken helder en hebben we er geen onduidelijkheid over. Ik hoop vooral op een fijne manier van communicatie en iedereen duidelijkheid te kunnen geven. Naast opvang is het voor ons ook echt ons thuis. Ik heb geen aparte opvangruimte. Het is daarom fijn als ouder(s) daar rekening mee willen houden.
Thuis
1. Schoenen
Jullie mogen je schoenen in de hal achterlaten als je naar binnen wil. We lopen graag op sokken/ sloffen. We hebben te maken met verschillende leeftijden waaronder jonge kruipende kinderen. Vanwege de hygiëne dan graag schoenen uit,
Liever je schoenen aanhouden? Dan graag afscheid nemen in de hal.
2. Dagstart
Ik start graag op tijd met de kinderen. Het is fijn als de kinderen even kunnen aarden om vervolgens met ons mee te gaan naar school.
3. Openingsdagen en –tijden
- Opvangdagen: maandag, dinsdag en donderdag
- Openingstijden: 8.00 uur tot 17.00 uur.
- Opvang buiten openingstijden is in overleg en incidenteel. Op feestdagen en de vakanties (die van tevoren worden doorgegeven) is de opvang gesloten.
4. Ritme
- Binnenkomst: als de kinderen komen mag je als ouder je kind even helpen om de jas aan de kapstok te hangen en de schoenen in de gang te zetten(ouders ook). We zeggen gedag in de gang en de kinderen mogen zelf naar binnen lopen. Voor de kinderen is het fijn als we lekker kunnen starten met de dag.
- Ik stuur foto's van onze avonturen in de daarvoor bestemde Whatsapp gezinsgroep.
- Algemene berichten komen in de algemene app groep voor ouders.
- Ophalen; meestal hebben de kinderen zelf al door wie er opgehaald worden. We lopen samen naar de ouder en pakken de spullen aantrekken om de dag af te sluiten.
5. Meubels
Voor mij zijn meubels echt meubels: Dus denk aan we zitten op de bank, we zitten op een stoel. Op de grond mogen de kinderen spel bedenken met de gymmatten en de stapelstein of wobbel. Dat zijn dan ook de voorwerpen waar op geklommen mag worden.
Tuin
6. Tuin
Moestuin is alleen onder toezicht. We weten hoe graag de kleintjes elk blaadje eraf willen trekken. Omdat de moestuin niet alleen voor gebruik is van de opvang maar ook prive: mogen kinderen onder toezicht van mij in de moestuin komen.
Ziekte / Vakantie
7. Doorbetalen bij ziekte
- Gastouder: Als de gastouder ziek is zullen er geen uren gefactureerd worden aan de ouders.
- Kind ziek/afwezig: : gastouder schrijft wel uren op volgens contract of van te voren afgesproken uren.
- Kind ziek:
- Wanneer een kind een temperatuur van 38.0 heeft wordt er contact opgenomen om te overleggen of een kind kan komen.
- Diarree/spugen: kind moet 24 uur klachtenvrij zijn om weer te komen.
Aangezien dit erg besmettelijk is voor de andere kinderen.
- waterpokken: wanneer de blaasjes gedroogd en kind heeft er geen last meer van: is kind weer welkom.
- Luizen: graag behandelen. Ook dit is snel over te brengen dus liever niet zonder behandeling in de opvang.
- Krentenbaard: Is een besmettelijke huidaandoening die wordt veroorzaakt door bacteriën. Het is belangrijk om te voorkomen dat de infectie zich verspreidt naar andere kinderen. Daarom graag kind thuis te houden totdat de krentenbaard volledig is genezen.
Geen zetpil gebruiken voor opvang. Een zetpil is een koorts onderdrukker. Wanneer de zetpil is uitgewerkt kan een kind een koorts stuip krijgen. Vanwege gezondheidsrisico niet een zetpil indienen op opvangdagen. Wanneer de koorts hoger is dan 38.0 is het beter als het kind thuis blijft.
Wanneer wordt aangegeven dat een kind ziek is: graag zo snel mogelijk ophalen (dus uiterlijk binnen de 30 minuten).
8. Vakantie
- Vakantie of geplande vrije dagen worden schriftelijk/per mail/ whatsapp uiterlijk 14 dagen vooruit gecommuniceerd. Vrije dagen van houder opvang worden niet gefactureerd.
- Vakanties van opvang kinderen dienen uiterlijk 14 dagen vooruit schriftelijk/per mail/whatsapp gecommuniceerd te worden.
Mocht opvang wel beschikbaar zijn gedurende afwezigheid kind: worden deze uren wel gefactureerd. De uren van het kind zijn immers gereserveerd.
Verzorging
9. Verzorging
Tijdens de verzorging van het kind praat ik gezellig over wat we hebben gedaan. Soms begint het kind zelf gezellig te kletsen. Het verschoningskussen ligt gewoon op de grond of bank zodat de kinderen er zelf op en af kunnen klimmen.
We maken er een gezellig momentje van.
- Tijdens het verschonen vertel ik steeds wat ik ga doen. Wanneer ik een luier pak of een wasbaar doekje. Soms vraag ik aan de kinderen wat ik ga doen.
- Ik bevorder de zelfstandigheid door kinderen te laten oefenen om kleding aan en uit te doen. Door onze buiten avonturen is het wel eens noodzakelijk om kleding te wisselen. We maken er dan een leuke activiteit van!
10. Zindelijkheid
Vanaf 2,5 jaar zet ik kinderen op vaste tijden op de wc. Op deze manier raken ze gewend. Het doel is niet dat ik kinderen zindelijk maak, dit is de taak van de ouders. Mijn doel is dat kinderen interesse krijgen om naar de wc te gaan. Wanneer ouders willen beginnen met zindelijk worden en ik merk hier dat het kind er nog niet aan toe is, bespreek ik dit met de ouder. Omdat de opvang in mijn eigen huis is, is de kans aanwezig dat ik er (nog) niet in mee ga om een kind zonder luier rond te laten lopen. Ik wil een kind eerst zelfvertrouwen geven door positieve ervaringen op de wc.
Wanneer het thuis 2 weken goed gaat zonder luier: Mag ook op de opvang de luier uit. Het kan zijn dat ik terugkom op dit besluit als het binnen de opvang toch anders gaat.
Tip: Een idee is om wasbare luierbroekjes te gebruiken als overgang. Op die manier heeft het kind het gevoel dat het geen luier meer aan heeft maar ervaart wel het natte gevoel.
11. Allergieën en diëten
Mocht er sprake zijn van een allergie, dan graag schriftelijk op de hoogte stellen van de allergie of het te volgen dieet. Ik zal dit opvolgen maar is niet verantwoordelijk als er een allergische reactie ontstaat.
Zakelijk
12. Kennismakingsgesprek
Leuk als er interesse wordt getoond in KDV de Verhalentuin. Het eerste contact verloopt meestal via de mail/telefonisch/ whatsapp. Mocht er een wederzijdse klik zijn en ouders kunnen zich vinden in het beleidsplan, dan spreken we af om kennis te maken. Tijdens het kennismaken is er ruimte om te voelen of er een wederzijds vertrouwen is voor de opvangperiode.
13. Formulieren
Voordat de opvang van start gaat, vult en ondertekent de vraagouder de volgende formulieren in:
- Het contract tussen gastouder en ouder en gastouderbureau en ouder.
- Het toestemmingsformulier. Hierin kunnen de vraagouders aanvinken waar zij toestemming voor geven. Onder andere over slapen, vervoer, foto’s en sociale media.
- AVG
- Huisregels
14. Wennen
Voordat een kind gaat starten op de groep zijn er 1 of 2 wenmomenten (ochtend of middag) van 3 uur. Op die manier kan een kind wennen aan de andere kinderen, ons huis en aan mij.
Afhankelijk van het karakter en leeftijd van het kind, mag een ouder erbij blijven. Het ene kind komt gelijk binnen en gaat spelen terwijl een ander kind tijd nodig heeft om de ouder los te laten. Mijn uitgangspunt is dat de ouder na 30 minuten even weggaat. Ik merk aan de kinderen dat het wennen rustiger verloopt zonder een ouder.
15. Tarief
- Het uurtarief wordt in het nieuwe jaar steeds aangepast en gecommuniceerd naar de ouders. Er is een minimale afname van 6 uur per dag.
- Inbegrepen in het uurtarief zijn gangbaar huishoudelijk eten en drinken (kunst en dieet voeding uitgezonderd) en billendoekjes.
16. Reservering
Bij aanmeldingen van meer dan 2 maanden in de toekomst kunt u een plaats reserveren. De reserveringskosten bedragen € 120. Zodra de opvang start krijgt u na een maand €100 teruggestort.
Mocht de plaatsing niet door gaan of stopt binnen 1 maand: vervalt het recht op de teruggave van de reserveringskosten. Wanneer de opvang kort voor startdatum wordt geannuleerd is de ouder de 1e maand aan uren verschuldigd aan gastouder (uiteraard met uitzonderingen).
m.u.v. mocht gastouder voor de startdatum de opvang stopzetten: krijgt u de volledige reserveringskosten van 120 terug.
17. Ophalen door derden
Wanneer er vooraf een afspraak is gemaakt in persoon of via whatsapp of telefonisch contact: kan een kind opgehaald worden door derden na bevestiging van Charissa.
18. Structurele wijzigingen
Mocht het nodig zijn om een structurele wijziging aan te brengen in de uren: dan graag in overleg en maand van te voren.
19. overleg
Bij het brengen en ophalen is er gelegenheid voor overleg. Mocht er behoefte zijn aan een uitgebreid overleg: kunnen we samen een afspraak maken.
20. Protocol kindermishandeling en grensoverschrijdend gedrag
Het is in de gastouderopvang branche verplicht om de meldcode te gebruiken bij signalen van huiselijk geweld. Natuurlijk Thuis is geschoold in het herkennen van de signalen en weet welke stappen er gezet moeten worden wanneer er een vermoeden is van kindermishandeling. Aan de hand van het protocol opgesteld door het gastouderbureau en de app zal dit gebruikt worden indien nodig.
21. Verzekering
KDV de Verhalentuin is in het bezit van een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering.
22. Aansprakelijkheid
De gastouder kan op geen enkele manier aansprakelijk worden gesteld voor beschadiging of vermissing van goederen die door de vraagouder aan het kind meegegeven worden naar de opvangplek.
Vraagouders zijn verplicht een WA verzekering te hebben.
23. Klachten
Het kan natuurlijk gebeuren dat er ontevredenheid heerst. Het gastouderbureau en gastouderopvang hechten waarde aan ideeën, tips, opmerkingen of kleine klachten van ouders. Ik stel het op prijs als ouders dit aan mij willen vertellen of aan het gastouderbureau.
Als de vraagouder ontevreden is over de opvang, hoop ik dit persoonlijk te mogen horen of dat het gastouderbureau ingelicht wordt. Samen kunnen we proberen om een oplossing te vinden en de ontevredenheid weg te nemen.
24. Betalen
- Betalingen worden verwerkt conform de overeenkomst met het gastouderbureau
- Indien er facturen na de uiterste betaaldatum open staan, wordt de dienstverlening opgeschort tot de achterstand is voldaan.
25. klachten
Conform gastouderovereenkomst
26. Opzeggen
Conform gastouderovereenkomst.
Overig
27. Stien
Stien is onze hond en zal aanwezig zijn tijdens de opvangmomenten. Stien zal niet alleen worden gelaten met de kinderen. Kinderen krijgen wel aangeleerd hoe je met een hond om moet gaan. Denk aan: niet je hand in de bek van Stien doen. Graag als ouder dus ook niet doen.
Daarnaast zal Stien op sommige momenten uit de opvangruimte zijn. Kinderen die bang zijn voor Stien zullen geleidelijk aan kennis met haar maken.