Informatie
Ik wil de kinderen de seizoenen laten ervaren. Herkennen wat zich buiten afspeelt. Juist door de verschillende weer types krijgt buitenspel een extra dimensie, denk aan:
-
Wind: bladeren die ritselen, bomen die waaien
-
Water: de regen laat slakken verschijnen, plassen ontstaan
-
Vorst: het ontstaan van ijs en erover heen lopen
-
Warmte: genieten van de warme zonnestralen
Het ervaren van de natuur zal zowel binnen als buiten zijn. Zo zullen we in de tuin veel spelen en in de bossen ontdekken. Binnen kunnen we zaaien en zien hoe dit zaadje groeit. Daarnaast maak ik gebruik van duurzaam speelgoed (denk aan grimms/grapat maar we hebben ook Magnatiles omdat dit fantastisch materiaal is voor de fantasie).
In de verhalentuin hebben we een wensenlijst gemaakt voor de kinderen:
- Graven in zand/aarde
- Springen in een waterplas
- Bladeren gooien in de wind
- Bloemen plukken
- Kastanjes en eikels verzamelen
- Sporen volgen in de sneeuw
- Diertjes zoeken
- Vogels horen fluiten in de bomen
- Kruiden blaadjes wrijven tussen je handen
- Fruit plukken
- Blote voeten door het gras
- Buiten slapen onder een boom
- Pluisjes van een paardenbloem blazen
- Plantjes water geven met een gieter
- Kaboutersoep maken
- Wegen van de natuurschatten
- Samen plantjes zien opgroeien
- Buiten de stenen verven
- Spelen met buizen/planken/stenen
- Paddenstoelen speuren
Het lijstje zal stilletjes aan gaan groeien maar hoe mooi zou dit toch allemaal zijn als je kind dit mag beleven.
Naast de natuur laat ik me ook inspireren door Attachment Parenting van William Sears, antroposofie van Rudolf Steiner, Emmi Pikler als het gaat om ontwikkeling van het kind en de visie van Maria Montessori met zelfstandigheid. Ik kies elementen uit deze stromingen omdat ik denk dat ze bij kunnen dragen aan de ontwikkeling van een kind. Door ze te laten merken dat ze zichzelf mogen zijn krijgen ze zelfvertrouwen. Waardoor de omgeving om hen heen steeds meer vertrouwd en eigen zal voelen.
In de Antroposofie wordt er gesproken over de eerste 7-jaarfase waar de ontwikkeling van het fysieke lichaam centraal staat. Het kind leert door veel herhaling en grip te krijgen op zijn lichaam en de omgeving. Ervaringsgericht leren en voortleven is een fijne manier om dit te ondersteunen. Als aansluiting komt dan ook Maria Montessori met haar beroemde uitspraak: 'Leer het mij zelf te doen' . Vandaar dat ik het belangrijk vindt om kindvolgend te zijn in dit proces en steeds af te vragen: 'wat heeft dit kind nodig om zelf de volgende stap te zetten? Wat vraagt dit van mij?'.
Vrij spel
Nu ben ik niet de enigste persoon in dit huis. De kinderen leren ook van elkaar. Doormiddel van vrij spel leren kinderen sociale interacties maar leren ze ook frustratie kennen op momenten dat hun speelgoed wordt afgepakt. Of wanneer uit onverwachtse hoek een hand wordt aangereikt om je te helpen opstaan. Van elkaar kunnen we leren.